PUSKÁS FERENC ALÁÍRÁSA

LEGENDÁS • ÖCSIBÁCSIS

„ÖCSI, AKKOR ITT NINCS BAGOLY?” – TALÁLKOZÁS A LEGISMERTEBB MAGYARRAL

Angyal János, a múzeum alapítójának személyes története a sportereklyéről

1997. november 21-én a Samsung jászfényszarui gyárának ünnepségén vettem részt VIP-meghívottként, ahol Puskás Ferenc – Öcsi bácsi volt a díszvendég. Fantasztikus élmény volt a zseniális labdarúgóval történt találkozásom, az erről készült közös fotónkat féltve őrzöm.

A fotózás előtt nem kis izgalommal kérdeztem: “Öcsi bácsi, megengedne egy közös fotót?” Válasz helyett, a jól ismert közvetlen stílusában visszakérdezett: “Honnan vagy gyerek?” Mondom, Salgótarjánból. Erre megölelt, a szája mosolyra húzódott és tovább érdeklődött tarjáni sportbarátai felől, különösen Szojka Ferenc után, akivel együtt játszott a válogatottban.

Öcsi bácsi a fotózás után egy sztorival, egy autogrammal, valamint a hozzá írott szívhez szóló sorokkal is megajándékozott. “Képzeld el, az 1952-es olimpiára estefelé érkeztünk Helsinkibe. Festői környezetben, egy szigeten szállásoltak el bennünket. A kipakolás után kitaláltam, hogy menjünk ki focizni, ekkor Finnországban éppen a fehér éjszakák időszaka volt. Éjfél felé járt, amikor Mándi Gyula pályaedző befejeztette velünk a játékot, de még a szállásunkon is téma volt, hogy itt milyen világos van éjszaka is. Szojka Feri jó palóc kiejtéssel kérdezte: »Öcsi, akkor itt nincs bagoly?«, ami a pestieknek ez nagyon tetszett. Ezután, ha találkoztunk, mindig megkérdeztem, »Feri, van-e bagoly?«”

Kedves történet és felejthetetlen emlék.