CHARLES AUSTIN

MAGASUGRÓ • USA • 1967

Olimpiai és világbajnok atléta

Legjobb eredményei

Egyéni legjobb:

240 cm
1991, Zürich
(szabadtéren)

237 cm
1996, Atlanta
(fedettpályán)

Olimpia:

1x 1. hely
1996, Atlanta: 239 cm OR

Világbajnokság:

1x 1. hely
1991, Tokió: 238 cm

Fedettpályás világbajnokság:

1x 1. hely
1997, Párizs: 235 cm

1x 3. hely
1999, Maebashi: 233 cm

Szereplés az ugrógálán:

2 alkalommal
1996 – 230 cm – 1. hely
1997 – 232 cm – 2.hely

’96 OLYMPIC CHAMP, OR: 2.39 – AZ ELSŐ CIPŐ TÖRTÉNETE

Angyal János, a múzeum alapítójának személyes története a cipőről

A múzeum első sportcipőjének története összefonódik a gyűjtemény egyik legkülönlegesebb ereklyéjének, a világsztárok által dedikált póló történetével. A főszerepben két amerikai sztár: Charles Austin és Michael Jackson.

A 10. Salgótarjáni Ugrógálára tartva, 1996. szeptember 10-én érkezett meg Budapestre Charles Austin, Atlanta friss olimpiai bajnok magasugrója. A repülőn olvasta, hogy Michael Jackson a „History World Tour” keretében éppen aznap este lép fel a Népstadionban. Még a repülőtérről felhívott, hogy nagy rajongója a popsztárnak, még sohasem látta élőben az énekest, nagyon örülne ha ott lehetne az esti fellépésen, segítsek neki ebben. Mondanom sem kell, az akkor 4.900 Ft-ért árult jegyek már hetekkel korábban elkeltek, reménytelennek tűnt belépőt szerezni, de azért megpróbáltam. Felhívtam Molnár Zoltán barátomat, a Népstadion akkori főigazgatóját, közbenjárását kérve. Zoli 10 perc múlva visszahívott és örömmel mondta, hogy barátom, szerencséd van, mert amikor Michael Jackson menedzsere megtudta, kinek kérek belépőt, 2 db VIP jegyet nyújtott át, és meghívta Austint a koncert utáni fogadásra a Kempinski Hotelbe.

Austin megérkezett Salgótarjánba, örömmel fogadta a jó hírt, hogy mehet a koncertre. Mielőtt elindul volna kísérőnkkel Budapestre, kezébe nyomtam az ugrógála hivatalos pólóját, azzal a kéréssel, hogy dedikáltassa Jacksonnal. A koncert fantasztikusan sikerült, Jacksont az utolsó számként előadott „Heal the World” dal után még percekig ünnepelte az 50 ezer néző. A koncert utáni fogadás éjjelén csoda történt számunkra. Jackson a buli kellős közepén letérdelt Austin előtt és a pólót a márványpadlóra letéve dedikálta a következő szavak kiséretében: „Barátom Charles, én megasztár vagyok, de te amerikai olimpiai bajnok magasugró vagy, ami én soha nem lehetek.” És ezzel a pólóra rákerült az egyedülálló aláírás: „Love always, Michael Jackson”.

Austin 230 cm-es ugrással győzött az ugrógálán, amelynek igazi látványossága volt, hogy Austin kezdőmagasságként átugrotta Kareem Abdul-Jabbar kosaras legendát. A 218 cm magas, 6x NBA-bajnok, 6x MVP és az NBA pontrekordját 38.387 ponttal a mai napig tartó kosaras a szeptember 12-i streetball döntőre érkezett Budapestre. Hozzánk szponzorunk, az adidas támogatásának köszönhetően érkezett, és a salgótarjáni főtéren felállított mobil palánk előtt bemutatót tartott a jelképének számító horogdobásaival.

Az ugrógála női magasugrás versenyszámát a világcsúcstartó, világ- és olimpiai bajnok Sztefka Kosztadinova nyerte 201 cm-el, míg férfi rúdugrásban Makszim Taraszov, Barcelona olimpiai bajnoka győzött 580 cm-el. Az ugrógálás pólót ők is aláírták, így már 5 világsztár neve díszíti a világon egyedülálló ereklyét.

Austin ezután megnyerte az ugrógálát, majd másnap hajnalban indult következő versenyére Tokióba. A salgótarjáni Karancs Szálló halljában búcsúztunk el egymástól. Megölelt, és azt mondta: „János, fantasztikus élmény volt itt lenni, szeretném megköszönni.” Kinyitotta a sporttáskáját és átnyújtotta a dedikált magasugró cipőjét, amin az áll: “Charles Austin “96″ Olympic Champ, OR: 2.39.” Ezzel lerakta az ugrógála cipőmúzeumának alapkövét.

AZ UGRÓGÁLA ARCHÍVUMÁBÓL

1996

Charles Austin ugrása a salgótarjáni főtéren

1996

Kareem Abdul-Jabbar és Charles Austin